Μέτρα για τη στήριξη του γαλακτοκομικού τομέα PDF Print E-mail
There are no translations available.

 ΠΗΓΗ: Europa, 21.9.2009


Η κα Mariann Fischer Boel, Επίτροπος αρμόδια σε θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσίασε το τελευταίο στάδιο της εκστρατείας της Επιτροπής που έχει ως στόχο να στηρίξει τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων στην EE για να αντιμετωπίσουν τη σημερινή κρίση της αγοράς.

         Η κα Mariann Fischer Boel, Επίτροπος αρμόδια σε θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσίασε, λεπτομερώς το τελευταίο στάδιο της εκστρατείας της Επιτροπής που έχει ως στόχο να στηρίξει τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσουν τη σημερινή κρίση της αγοράς. Η δέσμη μέτρων που υποβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εντάσσεται στο πλαίσιο της έκθεσης της Επιτροπής του Ιουλίου και περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα μέτρα και ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα το μέλλον του γαλακτοκομικού τομέα.
         Βραχυπρόθεσμα μέτρα: Η Επιτροπή κατά τις επόμενες εβδομάδες θα αλλάξει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις για να επιτρέψει στα κράτη μέλη να χορηγήσουν προσωρινή ενίσχυση έως 15.000 ευρώ στους παραγωγούς βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσης.Μελλοντικά, ο γαλακτοκομικός τομέας θα καλύπτεται από το άρθρο 186 της ενιαίας κοινής οργάνωσης αγοράς, το οποίο επιτρέπει στην Επιτροπή να λάβει ταχύτατα προσωρινά μέτρα, εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της, σε περίπτωση διαταραχής της αγοράς.
         Η Επιτροπή προτείνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των καθεστώτων εξαγοράς ποσοστώσεων από τα κράτη μέλη. Επί του παρόντος, για τους σκοπούς της αναδιάρθρωσης, τα κράτη μέλη μπορούν να «εξαγοράζουν» ποσοστώσεις από τους παραγωγούς και να τις διατηρούν στο εθνικό απόθεμα. Το εθνικό απόθεμα υπολογίζεται ως τμήμα της συνολικής ποσόστωσης του κράτους μέλους. Εάν οι μεμονωμένοι παραγωγοί υπερβούν την ποσόστωση, αλλά το κράτος μέλος συνολικά δεν την υπερβεί, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού αποθέματος, δεν καταβάλλεται υπερεισφορά. Η Επιτροπή προτείνει η ποσόστωση που εξαγοράζεται και διατηρείται στο εθνικό απόθεμα να μην υπολογίζεται πλέον ως τμήμα της εθνικής ποσόστωσης κατά τη στιγμή που πρέπει να αποφασιστεί εάν θα καταβληθεί ή όχι υπερεισφορά. Εάν εισπραχθεί υπερεισφορά, το τμήμα που αντιστοιχεί στην εξαγορά της ποσόστωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναδιάρθρωση.
        
Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα: Η Επιτροπή προτείνει τη συγκρότηση ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη. Η ομάδα θα εξετάσει λεπτομερώς ορισμένα θέματα όπως:
α. τη δυνατότητα θέσπισης νομικού πλαισίου για τις συμβατικές σχέσεις μεταξύ των παραγωγών και της βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων για την καλύτερη ισορροπία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον θεμιτό ανταγωνισμό,
β. τα πορίσματα της έκθεσης τα οποία η Επιτροπή υποσχέθηκε ότι θα υποβάλει έως το τέλος του έτους όσον αφορά τη λειτουργία της διατροφικής αλυσίδας στον γαλακτοκομικό τομέα,
γ. το κατά πόσο μια προθεσμιακή αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρώπη θα διευκόλυνε τη διαφάνεια των τιμών μακροπρόθεσμα,
δ. τον τρόπο διάδοσης των ορθών πρακτικών στον ευρωπαϊκό γαλακτοκομικό τομέα όσον αφορά το κόστος παραγωγής και την καινοτομία.
         Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές ανεβαίνουν. Σε ένα μήνα, οι τιμές του βουτύρου αυξήθηκαν κατά 4% στη Γαλλία, 8% στη Γερμανία και ακόμη περισσότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η τιμή του αποκορυφωμένου γάλακτος αυξήθηκε κατά 2 έως 3% κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Η τιμή του τυριού αυξήθηκε κατά 5 έως 7% μετά την τροποποίηση των κανόνων εξαγωγής τον Αύγουστο. Η μέση τιμή του γάλακτος στην ΕΕ αυξήθηκε κατά περίπου 2% τον Αύγουστο και η αγορά στην παρέμβαση σχεδόν σταμάτησε.